Dieta při těhotenské cukrovce – tipy a rady odborníka
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie),... »
Těhotenská cukrovka nebo také gestační diabetes je typem cukrovky, k jehož vzniku dochází nejčastěji během druhého nebo třetího trimestru těhotenství a který po porodu obvykle mizí. Je však rizikovým faktorem pro vznik cukrovky později a u 30–50 % maminek se v dalším těhotenství opakuje.
Těhotenství je stav, kdy v těle matky nastává velké množství změn, které mají vést k podpoře správného vývoje budoucího miminka. Jedna ze změn tkví ve využití krevního cukru v krvi matky. Zjednodušeně řečeno je tento cukr pro maminku hůře dostupný, aby z něj mohlo čerpat energii i miminko. Běžně na tento stav reaguje tělo matky zvýšenou produkcí inzulinu v pankreatu. U těhotenské cukrovky však pankreas není schopen na tento stav dostatečně reagovat a hladina cukru v krvi stoupá. Inzulin, který matka produkuje, navíc není při tomto onemocnění dostatečně účinný vzhledem k tomu, že na něj matčino tělo není dostatečně citlivé. Vysoká hladina cukru v krvi během těhotenství může vést pro matku i dítě k těmto problémům:
preeklampsie – vysoký krevní tlak, ke kterému dochází během těhotenství,
neobvyklá hladina cukru u dítěte – dítě by mohlo růst až příliš, což zvyšuje pravděpodobnost císařského řezu,
možné poranění v důsledku velikosti dítěte a obtíží při porodu, předčasný porod.
Většina těhotných s cukrovkou si bohužel nevšimne příznaků, které by se daly přisoudit cukrovce. Příznaky jsou nespecifické a lze je mnohdy přičíst samotnému průběhu těhotenství. Většinou jsou uváděny tyto příznaky:
únava,
žízeň,
časté močení,
ztráta hmotnosti při zachované chuti k jídlu,
zvracení,
rozmazané vidění,
kvasinkové infekce.
Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a riziko komplikací se snižuje. Proto se dnes doporučuje vyšetřování všech těhotných žen na přítomnost těhotenské cukrovky. To probíhá ve dvou stupních – na začátku těhotenství a pak mezi 24. a 28. týdnem. V prvním trimestru se v rámci rutinních odběrů zjišťuje hladina krevního cukru nalačno. Ve druhém trimestru pak probíhá OGTT (orální glukózový toleranční test), který prověřuje, jak tělo reaguje na příjem glukózy.
K rizikovým faktorům vzniku těhotenské cukrovky patří:
nadváha,
věk nad 30 let,
cukrovka v rodině,
kouření,
předchozí porod dítěte většího než 4 000 g,
předchozí potraty/porod mrtvého plodu v předchozím těhotenství,
vysoký krevní tlak,
nález cukru v moči na začátku těhotenství.
Čím více rizikových faktorů, tím je pravděpodobnost vzniku těhotenské cukrovky, zejména u žen ve věku nad 30 let, vyšší.
Riziko vzniku těhotenské cukrovky lze určitě snížit prevencí nadváhy a obezity, tedy zdravým stravováním a udržováním aktivity před těhotenstvím i během něj. Obecně se doporučují zásady zdravé racionální stravy, tedy jídlo v pravidelných intervalech, vyloučení jednoduchých sacharidů a náhradních umělých sladidel z denního příjmu, dostatek ovoce a zeleniny dle obsahu sacharidů, dostatek vlákniny, dostatečný pitný režim. Nevhodné jsou velké pauzy mezi jídly, nepravidelné a rychlé stravování.
Tyto zásady vlastně platí i pro léčbu cukrovky. Diabetická dieta je v těhotenství individuální, její součástí je zvýšený příjem bílkovin. Hodnoty krevního cukru (glykémie) si měří každá pacientka sama testačními proužky na glukometru podle doporučení lékaře. V případě, že se nepodaří dosáhnout normálních hodnot glykémií při dodržování doporučené diety, zahajuje se po dobu těhotenství léčba inzulinem, která se ukončí porodem.
Základem terapie těhotenské cukrovky je dieta a přiměřená pohybová aktivita. Diabetolog konkrétní pacientce doporučí jídelníček s počtem gramů sacharidů a typem vhodných a nevhodných potravin. Všeobecně lze říci, že by se těhotná měla vyhnout tzv. rychlým cukrům a ke stravování volit především kvalitní přirozené potraviny. Pomůckou v péči o cukrovku je glukometr, kterým si těhotná pravidelně měří hodnoty krevního cukru a upravuje svou stravu. Zároveň jsou tyto hodnoty zprávou pro ošetřujícího lékaře, který při nedostatečné kompenzaci, k níž dojde i přes dobrou spolupráci pacientky, může předepsat léky. V dnešní době je u asi 10 % těhotných s cukrovkou potřeba přidat metformin nebo inzulin. Oba tyto léky jsou schváleny pro využití v těhotenství.
MUDr. Petra Dvořáková
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie),... »
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je... »