„Přeslazený“ prosinec
Závěr roku je náročný pro zdravého člověka, natož pak pro velkou část naší populace,... »
Věra Boháčová
Energetická hodnota (1 porce): 254 kcal/1063 kJ
Postup: Z mouky, vejce, oleje, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj bochánek, dáme na vál, přiklopíme miskou nebo kastrůlkem a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
Mezitím oloupeme a zbavíme jádřinců jablka. Nakrájíme nadrobno, smícháme s cukrem a skořicí.
Těsto vyválíme dotenka na pomoučeném válu (tato dávka těsta je na dva záviny, těsto tedy rozdělíme před vyvalováním napůl). Posypeme polovinou strouhanky a pokapeme cca třetinou rozpuštěného tuku.
Na těsto rovnoměrně rozprostřeme jablka, zasypeme strouhankou a pokapeme druhou třetinou tuku. Opatrně srolujeme v závin (konce zahneme) a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Závin ještě potřeme zbytkem rozpuštěného tuku a dáme péct do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů Celsia) dozlatova. Hotový závin necháme zchladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Závěr roku je náročný pro zdravého člověka, natož pak pro velkou část naší populace,... »