Termín obezita zná každý, ale víte, co je vlastně její podstatou?
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu... »
Obezita se klasifikuje v první řadě podle tzv. indexu tělesné hmotnosti (Body Mass Index, BMI). Tento index představuje podíl tělesné hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny tělesné výšky v metrech, tzn. BMI = hmotnost (kg) : výška na druhou (m). Tuk v lidském těle tvoří nejvariabilnější složku tělesné hmotnosti, kterou lze ovlivnit výživou a pohybovou aktivitou. BMI nevypovídá o obsahu tuku ani o jeho distribuci v organismu.
U dospělých jedinců starších 18 let je obezita definována jako BMI nad 30 kg/m2 a nadváha při BMI 25 – 29,9 kg/m2. Je ale třeba si uvědomit, že dvě osoby se stejnou výškou a stejnou hmotností mohou vypadat úplně jinak – stačí například, že jedna z nich má nadbytek tuku, zatímco hmotnost druhé tvoří hlavně svalstvo.
Podle nejnovějších kritérií Mezinárodní diabetologické federace je vnitrobřišní obezita definována obvodem pasu min. 94 cm u mužů a min. 80 cm u negravidních žen.
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu... »
Abychom mohli obezitě předcházet, je třeba znát její příčiny. »