Svačit, nebo nesvačit?
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná... »
K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.
Inzulin produkuje slinivka břišní a je to hormon, který řídí množství cukru v krvi (glykémii). V případě nedostatečného množství nebo nedostatečného účinku inzulinu se v krvi cukr hromadí a vzniká cukrovka (diabetes mellitus). Hladina cukru je v krvi trvale zvýšena (hyperglykémie) a může vést k vážným zdravotním problémům, jako je oslepnutí, srdeční choroby, mozkové příhody, špatná funkce ledvin, amputace dolních končetin a poškození nervů.
U cukrovky rozlišujeme dva typy. Které to jsou a co znamenají?
Díky pokročilým léčebným metodám mají dnes pacienti k dispozici již několik typů inzulinu. Liší se podle toho, jak dlouho působí, jak rychle začínají pracovat a kdy jsou nejúčinnější. Pochopíte-li, jak inzulin ve vašem těle funguje, můžete lépe načasovat svá jídla, občerstvení a různé aktivity. Váš diabetolog vám pomůže najít optimální léčbu, aby se vám podařilo dosáhnout potřebných hodnot cukru v krvi. Ty jsou u pacientů individuální a určuje je lékař. Ten také zvolí pro vás správný inzulin i jeho používání, tedy inzulinový režim. Lékař také komplexně individuálně posoudí:
Aby byl inzulin účinný, je třeba ho dodávat do těla přímo, tedy ne přes trávicí ústrojí, jak to známe u běžných léků. Proto se podává v injekcích. Tradičně se aplikoval injekční stříkačkou, kterou dnes ale stále častěji nahrazuje inzulinové pero nebo inzulinová pumpa. Podívejme se tedy na způsoby podávání:
Při užívání inzulinu je nutné hodnotu cukru v krvi pravidelně kontrolovat. To může poskytnout důležité informace o tom, jak hladina cukru během dne kolísá a kolik inzulinu potřebujete. Nezapomeňte, že nějakou dobu bude trvat, než zvládnete inzulinovou rutinu, a že i tato rutina se může měnit v závislosti na životních událostech, např. vážné nemoci nebo změnách vašeho životního stylu, jako je změna fyzické aktivity apod.
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná... »
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal) »